webdesign, grafisk design

Gratis nettbasert bildebehandling

12 januar 2010 - oppdatert 27 november 2016

Pixlr Editor er et nettbasert bildebehandlingsprogram som kjøres direkte i nettleseren uten noe krav til registrering eller installering, og som er gratis i bruk.

Pixlr Editor – Avansert foto- og bildebehandling

Gratis bildebehandlingPixlr Editor er en overbevisende reproduksjon av Adobe Photoshop både i layout og hvordan det fungerer.

Alle de mest brukte og vanligste egenskapene som bildejusteringer, filter, lag, kloneverktøy, fyll, beskjæring, røde øyne reduksjon, lasso, tekstverktøy, tryllestav med mer fungerer utmerket og responderer svært raskt, selv om du bare har en dårlig til middels nettilkobling til rådighet.

Selve opplastingen av et større bilde fra harddisken din til programmet kan dog gå noe langsommere desto tregere linjekapasitet du har.

Menyvalgene, funksjoner og grensesnittet er i tillegg såpass enkelt at alle kan mestre dette nettbaserte bilderedigeringsprogrammet i løpet av kort tid med litt egeninnsats. Det er selvsagt en fordel om du har jobbet med bilde- og/eller fotoredigering tidligere, eventuelt kjenner til Photoshop. Men selv uten slike forhåndskunnskaper vil du kunne utrette mye, og i tillegg finnes det flere titalls grunnleggende video-tutorials (opplæringsvideoer) som hjelper deg langt på vei.

I skrivende stund er det 32 opplæringsvideoer som tar deg steg for steg gjennom brukerflatene i Pixlr, alle med tale (på engelsk) og gode eksempler som gjøres akkurat passe sakte og repeterer de viktigste trinnene underveis slik at du henger med.

Pixlr Brukergrensesnittet

Når du laster inn nettsiden til Pixlr og åpner Pixlr Editor kan du velge mellom fire ulike valg å jobbe videre med. Du kan opprette et nytt arbeidsområde basert på en tom bildeflate (canvas), laste opp et bilde fra din egen harddisk, eller importere et bilde direkte fra en URL-plassering i tillegg til fra onlinebaserte biblioteker.

ToolbarPå venstre side i programmet ligger Verktøykassen som inneholder de mest vanlige brukte verktøyene, og den som er litt kjent med Adobe Photoshop vil straks finne seg til rette. For andre igjen vil det intuitivt være lett å sette seg inn i, både på grunn av forklarende ikoner og verktøytips som vises når du hviler musen over programikonene.

Når et bestemt verktøy er valgt i verktøykassa vises også en alternativ-bar øverst i programmet alle endringer og spesifikke alternativer.

Til høyre i Pixlrs brukergrensesnitt finner du boksene for lag (Layers), navigasjon og historikk. I tillegg til alle verktøyknapper og menyer finnes en rekke hurtigtaster tilgjengelig som du kan bruke for å forenkle arbeidet.

Gratis programutvidelse

Ønsker du å ta steget fullt ut tilbyr Pixlr i tillegg programtillegg for både Firefox og Chrome med Pixlr Grabber

Utvidelsene til Firefox og Chrome lar deg høyreklikke på et bilde på en nettside og åpne det automatisk i Pixlr for redigering. Akkurat som et hvilket som helst bilderedigeringsprogram, kun med den forskjellen at alt foregår via web og din internettlinje.

Programtilleggene lar deg også bruke “Prnt Scrn” tastaturtasten (print screen=skjermbilde) slik at du kan ta bilde av hele eller deler av innholdet i nettleservinduet og lime rett inn i Pixlr for direkte redigering. Denne funksjonen åpner Pixlr lynkjapt i en ny fane med bildet eller nettsiden du har “tatt bilde av”, og lar deg umiddelbart jobbe videre med bildet. Dette er ikke ulikt andre bilderedigeringsprogram, men Pixlr er faktisk hakket bedre siden du ikke trenger noe eget program som ligger åpent og bruker ressurser av CPUen (datamaskinens prosessor) unødvendig.

Når du lagrer bilder i Pixlr kan du velge mellom å lagre det i Pixlr sitt eget format, PXD, som lar deg åpne bildefilen og jobbe videre med bildet på et senere tidspunkt og som beholder alle lag og funksjoner, eller du kan lagre det i bildeformatene JPG, PNG eller BMP. Lagrede *.PXD bildefiler vil vises med sitt eget ikon på skrivebordet.

Pixlr er basert på Flash og oppfører seg som et hvilket som helst annet program du ville ha installert lokalt på maskinen din, bortsett fra det faktum at det kun er tilgjengelig online. Pixlr har norsk oversettelse.

Åpen Kilde Programmer

Helt siden Google kom med sin banebrytende API (Application Programming Interface) teknologi har det etter hvert blitt mer og mer vanlig for nettsteder å implementere API og rammeverk til sine egne webtjenester og programmer, eller legge til rette for bruk av samarbeid mellom flere ulike nettapplikasjoner og som resulterer i helt nye bruksområder ved å kombinere data og funksjonalitet.

Pixlr tilbyr også sitt eget API for bruk av alle.

Prøv Pixlr Editor her
Opplæringsvideoene til Pixlr finner du her